Ljubav je k'o ratluk slatki zalogajcic

   
Poslednje bombondžije
      
BOSILJCIC ponuda
      
Slatki zalogajcic
      
Licidarsko srce
      
korisni linkovi
      
KONTAKT
   

Slatki zalogajcic

 

Slatki zalogajčić

Rahat lokum je turska reč i znači slatki zalogajčić. U Turskoj je ratluk tvrđi i žilaviji od ovdašnjeg, seče se ručno i na svaku kockicu se stavlja po pola jezgra oraha.

Ratluk se pravi od kristal šećera, vode i kukuruznog skroba, a kada se skuva dodaju se različite arome. "Masa se u kazanu kuva šest sati, deda je sam mešao i jedva je pristao da ga zameni mali elektromotor. Kada se ratluk skuva, deda je uzimao parčence i mešajući ga između prstiju tačno je znao kada je gotov, i tako je i nas naučio. Za to je trebalo dosta iskustva, da otvrdne koža na prstima, nije bilo baš prijatno, ali tako se učilo. Mašine u radnji su predratne, iz dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Uglavnom potiču iz iste fabrike, iz Magdeburga u Nemačkoj. Fascinantno je da ti ručno rađeni alati i danas funkcionišu, uz redovno održavanje", kažu Bosiljčići.

Industrijski ratluk pravi svaka veća konditorska fabrika, kao i dosta privatnika. Sirovinska baza je ista, ali receptura i zanatska izrada nisu. Industrijski ratluk se drugačije kuva i priprema, količine su mnogo veće, moraju se dodavati aditivi jer stoji mnogo duže.